Q? Care sunt avantajele solutiei de e-Mail si colaborare Zimbra?

A. Pe langa serviciul standard de e-mail, Zimbra vine in plus fata de competitori cu :

  • partajare de calendare
  • mobilitate – functioneaza pe desktop (Windows, iOS, Linux) si pe orice dispozitiv mobil (tableta sau smartphone)
  • management documente

Zimbra Collaboration Suite (ZCS) este o aplicatie moderna si inovatoare de mesagerie si colaborare. Zimbra este solutia open source numarul unu pentru mediul de afaceri, provideri de servicii, educatie si guvernamant, oferind administratorilor si utilizatorilor finali beneficii de neegalat.

ZCS include o interfata eleganta de administrare Ajax, plus instrumente complete pentru administrarea serverului Zimbra. Pentru API-urile standardizate (IMAP / POP / iCal / CalDAV) se asigura suport complet, ca si pentru MAPI si iSync, care permit compatibilitatea deplina cu alti clienti, ca de exemplu Microsoft Outlook.

Zimbra Desktop combina cele mai performante aspecte ale clientilor de email existenti  cu aplicatiile moderne de webmail, pentru o experienta cu totul noua si mult imbunatatita.Este aplicatie gratuita care ofera management complet de e-mail, contacte, calendar si documente, dar si functionalitati de acces offline.

Q? Ce risti daca folosesti software fara licenta?

A. Licentele software intra sub protecţia legii nr.8/1996 actualizata privind protectia drepturilor de autor. Aceasta clasifică utilizarea oricărei aplicatii sau continut digital, fara plata drepturilor de autor sau a costurilor de licenta, ca fiind piraterie. ,,Art.139 (6) În sensul prezentei legi, prin marfuri-pirat se intelege toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fara consimtamantul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau partial, de pe un produs purtator de drepturi de autor ori de drepturi conexe sau de pe ambalajele ori copertele acestora.”

Sursa: playtech.ro

Q? Care este diferenta intre software-ul open source si cel cu licenta?

A. Wikipedia spune:

Software-ul liber e caracterizat de libertatea acordată utilizatorilor săi de a-l utiliza, copia, redistribui, studia, modifica şi îmbunătăți. Mai exact, este vorba de următoarele patru forme de libertate pentru utilizatorii săi:

  • Libertatea de a utiliza programul, în orice scop (se mai numeşte “libertatea 0”).
  • Libertatea de a studia modul de funcţionare al programului, şi de a-l adapta nevoilor proprii (“libertatea 1”). “Open source” asigură accesul la tot codul-sursă.
  • Libertatea de a redistribui copii, în scopul ajutorării aproapelui tău (“libertatea 2”).
  • Libertatea de a îmbunătăţi programul, şi de a pune îmbunătăţirile la dispoziţia publicului, în folosul întregii societăţi (“libertatea 3”). Necesită accesul la codul-sursă.

Spre deosebire de cele de mai sus, software-ul proprietar nu pune la dispoziţie codul sursă, nepermiţând nici modificări asupra lui .
Avantaje ale folosirii software-ului open source:

  • libertăţile menţionate anterior
  • foarte multe programe open source sunt gratuite
  • actualizările şi remedierea erorilor vin mai repede decât în cazul software-ului proprietar, datorită colaborării comunităţii.